
Poëzie, Muziek & Film: Verlangen
zaterdag 15 oktober 2016
14.30 uur - theaterprogramma poëzie en muziek 14.30 uur - pauze 15.50 uur - start film
Concordia
Oude Markt 15, Enschede
€ 15,-
Verlangen, een woord sterk verbonden met gedichten en muziek. Door de eeuwen heen hebben dichters en musici het verlangen naar hun muze en naar het dikwijls onbereikbare in hun werken vormgegeven. Het Valerius Ensemble brengen samen met enkele dichters een poëtisch-muzikale ode, met aansluitend de vertoning van de film In the mood for love (Engels ondertiteld).
Wie kent niet het Egidius lied Egidius waer bestu bleven / Mi lanct na di gheselle mijn? Of Orpheus, die zijn geliefde Eurydice probeert te ontworstelen aan de onderwereld. Jacques Perk trachtte zijn Mathilde vorm te geven in een sonetten krans. Slauerhoff die heen en weer geschud tussen het verlangen naar de zee en naar het land, pas vrede vindt aan die laatste smalle ree / van hout in zand...
Het programma in het theater
Samen met het Valerius Ensemble (Eva Šušlíková altviool - Marie-Thérèse Herman viool - René Geesing cello - Robert Windak viool) zullen de dichters Heleen Bosma, Moes Wagenaar en Lowie Gilissen Poëzie en Muziek op het podium brengen.
Eigen gedichten - waaronder een nieuw voor deze gelegenheid opgedragen gedicht met als thema ‘intieme brief’ - worden afgewisseld met de uitvoering van het strijkkwartet no. 2 van Leoš Janáček. Het werk, geschreven in 1928, kreeg als bijnaam ‘intieme brieven’. Een naam door Janáck zelf aan het werk gegeven, geïnspireerd op de ruim 700 brieven die hij uitwisselde met Kamila Stösslová, een getrouwde, jongere vrouw. Het strijkkwartet was bedoeld om het karakter van hun relatie weer te geven; "you stand behind every note, you, living, forceful, loving".
Film: In the mood for love (2000)
In deze Frans-Chinese film van magistraal filmmaker Wong Kar-Wai realiseren elkaars naaste buren Chow Mo-Wan en Su Li-Zhen zich op een dag waarom hun partners zo vaak weg zijn: ze hebben een verhouding. Samen proberen ze te achterhalen hoe dit begonnen is. Doordat ze zoveel tijd met elkaar doorbrengen komen ze er pas laat achter dat ze verliefd op elkaar zijn geworden.
Filmkrant schreef over deze film: "Het beste bewijs dat de grootste liefdes zich vooral tussen hoofd en hart afspelen. Niets vuriger voelt als de luchtstroom bij het passeren van een bemind persoon. Dat in de liefde alles waar is, de gestolen kus evenzeer als de gedroomde."