
Dit is geen Dagboek : Beer muziektheater
vrijdag 23 maart 2018
20.30 uur
De Kleine Willem Enschede
Langestraat 45, Enschede
€15 I Jeugd Jongeren €7.50
BEER muziektheater brengt een voorstelling naar het populaire, gelijknamige boek van Erna Sassen.
Een paar jaar na de zelfmoord van zijn moeder wordt Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader geeft hem een stapel cd’s en een leeg schrift en stelt hem voor de keuze: als Boudewijn niet elke dag iets in het schrift schrijft en naar de muziek luistert zal zijn vader hem persoonlijk bij een psychiater afleveren. Met tegenzin kladdert Bou de zin ‘Dit is geen dagboek’ voorin het schrift en zet hij zich aan zijn ‘strafwerk’. Het schrijven blijkt voor hem een uitlaatklep. Zonder het zich bewust te zijn, is Boudewijn woedend op zijn moeder die er niet voor hem was tijdens haar ziekte en die hem uiteindelijk definitief in de steek liet. Door zijn woede te uiten, maakt hij voor zichzelf de weg vrij naar zijn verdriet om haar, en naar iets meer begrip voor haar wanhoopsdaad. Boudewijn vindt rust bij zijn zusje Pluis, bij wie hij zichzelf durft te zijn en zich veilig voelt, net als bij Pauline, de enige van zijn klasgenoten die zich voor hem interesseert (“Ik heb gemerkt dat vrienden niet van (jongens met) dode moeders houden”). Maar zodra het met Pauline te intiem wordt verbreekt hij de relatie. Totdat hij zich, na een periode van veel schrijven, muziek luisteren en overleg met zijn zusje Pluis realiseert dat hij het probleem met Pauline moet oplossen.
Klassieke muziek speelt een belangrijke rol in deze voorstelling De hele tekst is op muziek van o.a. Beethoven, Bruckner, Adams en Glass gezet, waardoor de emotionele rollercoaster waar Boudewijn in zit direct voelbaar is. Dit dramatische verhaal wordt door BEER confronterend maar ook met de nodige lichtheid, humor en vaart gebracht.
Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met de auteur Erna Sassen. In al haar voorstellingen heeft Erna momenten waarbij zij in gesprek gaat met het publiek en hen daarbij verrassend persoonlijke ontboezemingen weet te ontlokken. Hij opent het nagesprek met een dialoog met het publiek, en wordt bijgestaan door een deskundige op het gebied van jeugdgezondheidszorg die met informatie en antwoorden op praktische vragen komt. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar.